مادربرد چیست ؟

مادربرد

مادربرد یا بردمادر بزرگترین قطعه ای است که در کامپیوتر و یا لپ تاپ وجود دارد و قطعات سخت افزاری مختلف دیگر بر روی آن قرار می گیرند و یا به آن متصل هستند. اگر شما کیس کامپیوتر خود را باز کنید بزرگترین قطعه ای که مشاهده می کنید مادربرد است که اجزای مختلفی مانند سی پی یو، کارت گرافیک، رم و سایر کامپوننت ها بر روی آن قرار گرفته اند. در صورت بروز هرگونه مشکلی برای این قطعه مهم برای تعمیر مادربرد با کارشناسان فنی پی سی بلد تماس بگیرید.

عملکرد مادربرد چگونه است؟

عملکرد مادربرد

لازم به ذکر است که مادربرد به صورت مستقیم نقشی در عملکرد سیستم ندارد و عمل خاصی را انجام نمی دهد اما تراشه ها و سوکت های موجود در آن بر روی سرعت و عملکرد سیستم تاثیر می گذارند. نحوه کار برد مادر به این صورت است که پس از اینکه تمامی قطعات بر روی آن قرار گرفتند بعد از اینکه به برق متصل شد کلیه قطعات را از طریق باس ها و پل ها به همدیگر وصل می کند.

در واقع وظیفه اصلی مادربرد انتقال برق و اطلاعات به قطعات مختلفی است که بر روی آن قرار گرفته اند و یا به آن متصل هستند.

اجزای مادربرد

مادربرد یک تخته مدار الکتریکی است که بقیه قطعات سخت افزاری را به هم متصل می کند و مسیری قدرتمند را برای انتقال داده میان این قطعات فراهم کرده است. برای انجام این کار قطعاتی الکترونیکی مانند دیود، خازن، ترانزیستور، مقاومت، آی سی و همچنین ورودی هایی، بر روی بردی الکترونیکی قرار گرفته اند. حرکت ولتاژ و سیگنال از طریق مسیر هایی مسی به نام Traces انجام می شود.

اما همه ی برد ها دارای اجزای اصلی ای از جمله موارد زیر هستند که هنگام خرید مادربرد توجه به آنها حائز اهمیت است:

اجزای مادربرد

اسلات های پی سی آی PCI

یکی از بخش های اصلی مادربرد اسلات های پی سی آی هستند. این اسلات ها در واقع نوعی شیار هستند که قطعات مختلف سخت افزاری از طریق آنها به مادربرد متصل می شوند و در اشکال و اندازه های مختلفی بر روی مادربرد وجود دارند. البته این اسلات ها که برای اتصال کارت صدا، مودم، شبکه و غیره استفاده می شوند امکان دارد نسبت به نوع و برند مادربرد تعدادشان متفاوت باشد. مادربرد های جدیدتر و پیشرفته تر دارای اسلات های بیشتر با سرعت بالاتری برای انتقال هستند.

اسلات کارت گرافیک AGP یا PCI Express

اسلات کارت گرافیک همانگونه که از اسمش پیداست برای اتصال کارت گرافیک به مادربرد مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که در به طور کلی در اکثر مادربرد ها اسلات کارت گرافیک وجود داشته و می توانید با استفاده از آن کارت گرافیک مورد نظر را روی مادربورد نصب کنید.

باتری پشتیبان

باتری پشتیبان وظیفه بسیار مهمی را برعهده دارد. این قطعه هنگام قطع برق از ریست شدن تنظیمات بایوس جلوگیری می کند. این عمل باعث می شود که اطلاعات مهم بایوس از جمله رمز عبور ویندوز در هنگام قطع برق با ارائه برق پشتیبان به مادربرد حفظ شود.

اسلات های ساتا Sata

اسلات ساتا برای اتصال کابل Sata به مادربرد استفاده می شود. در اکثر مادربوردها چهار عدد از این اسلات وجود دارد که به ترتیب اولویت از 0 تا 3 مشخص شده اند. کابل ساتا را می توانید همراه درایو سی دی یا هارد بیابید.

ورودی های USB

هر کیسی تعداد مشخصی پورت یا ورودی USB دارد که امکان دارد در جلو یا عقب کیس باشند. ورودی های یو اس بی، دیوایسی که به آنها متصل شده است را به مادربرد متصل می کنند.

اتصال فن سی پی یو

فن های سی پی یو دارای سیمی می باشد که می توان توسط آن فن سی پی یو را به مادربورد متصل کرد. انتقال برق به فن پردازنده مرکزی با استفاده از این بخش فراهم می شود.

نگهدارنده هیت سینک و فن

پایه های هیت سینک و فن از طریق نگهدارنده ی آن ها به مادربرد متصل می شوند.

سوکت سی پی یو ZIF Socket

یکی از حساس ترین بخش های مادربرد سوکت سی پی یو است که با استفاده از آن که چند گیره دارد سی پی یو بر روی مادربورد قرار می گیرد. پس از ثابت شدن سی پی یو بر روی برد بعد از آن فن بر روی آن قرار می گیرد. کامپیوتر ها اکثرا یک عدد سی پی یو دارند اما امروزه کامپیوتر های بسیار پیشرفته تری تولید شده اند که برای قدرت پردازش بیشتر و سرعت بالاتر در آنها از دو سی پی یو استفاده شده است. بر روی مادربرد این کامپیوتر ها دو یا چند سوکت سی پی یو قرار دارد.

پل های مادربرد Motherboard Bridge

چیپ ست ها و پل ها وظیفه ی ایجاد هماهنگی و ارتباط میان قطعات مختلف روی مادربرد را برعهده دارند و آنها را کنترل می کنند.

اسلات آی دی ای IDE

برخی از درایو های سی دی قدیمی یا هارد ها دارای کابلی با عنوان آی دی ای هستند که از طریق اسلات IDE بر روی مادربورد به این قطعه وصل می شود.

ورودی پاور اسلات‌های رم RAM

هر کامپیوتری امکان دارد از تعداد رم های مختلفی استفاده کند. رم ها از طریق پاور اسلات های RAM به مادربرد متصل می شوند و در هر زمانی امکان جابجایی یا تغییر آن ها حتی برای کاربران عادی که آشنایی زیادی با قطعات کامپیوتری ندارند فراهم است.

بایوس BIOS

بایوس بخش ها و قطعات مختلف را با هم هماهنگ می کند و وظیفه عیب یابی آن ها را نیز برعهده دارد. بخش دیگری که بر روی بایوس قرار دارد و وظیفه ذخیره اطلاعات بر روی کامپیوتر را برعهده دارد CMOS است. بخشی که در صورتی که باتری مادربورد به درستی کار نکند دچار ارور می شود و در نتیجه اطلاعات به درستی بر روی کامپیوتر ذخیره نمی شوند.

Northbridge و Southbridge

Northbridge قطعه ای از مادربرد است که رم بر روی آن قرار می گیرد و آن را با FBS به سی پی یو متصل می کند. این پل راهی رای انتقال اطلاعات از سی پی یو به سایر بخش ها است که همزمان کنترل ترافیک داده ها را نیز انجام می دهد.

Southbridge با نورث بریج به صورت مستقیم در ارتباط است و از این رو به سی پی یو نیز متصل است. کل خروجی و ورودی های سیستم در این پل قرار دارند. وظیفه این بخش ایجاد ارتباط میان قطعات متصل به مادربرد مثل رم و سی پی یو به قطعات سخت افزاری سیستم مانند بایوس و هارد دیسک است.

سوکت پردازنده CPU Socket

سازگاری پردازنده با مادربورد بسیار مهم است زیرا اگر این سازگاری وجود نداشته باشد امکان قرار دادن پردازنده بر روی این قطعه وجود ندارد. بخشی که تعیین کننده این سازگاری است سوکت پردازنده است. از این رو هنگام اسمبل کامپیوتر این نکته بسیار مهم است که پس از انتخاب سی پی یو مورد نظر مادربردی را برای آن تهیه کنید که با آن پردازنده سازگار باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *