اورکلاک

اورکلاک که در زبان انگلیسی به آن Overclock و در اختصار OC گفته می‌شود، به معنی افزایش ولتاژ قطعات سخت افزاری موجود در کامپیوتر یا لپ تاپ است. اما اورکلاک قابلیتی است که فقط برخی از قطعات کامپیوتر آن را دارند. قطعات مختلفی مانند پردازنده (CPU)، کارت گرافیک (GPU) یا رم (RAM) که بر اساس فرکانسی که شرکت سازنده قطعات تعیین کرده است اورکلاک بر روی آنها انجام می‌شود. در واقع زمانی که اورکلاک روی می‌دهد به این معنی است که سرعت قطعاتی که اورکلاک بر روی آنها انجام شده است افزایش می‌یابد و در نتیجه عملکرد آنها نیز تقویت می‌شود.

اما همیشه افزایش سرعت پردازش و کارایی قطعات، باعث بالا رفتن مصرف برق و در نتیجه افزایش دما می‌شود که امکان دارد باعث بروز مشکلات در سیستم شود و شما به تعمیرگاه کامپیوتر نیاز پیدا کنید. به همین دلیل خنک نگه داشتن سیستم هنگام اورکلاک بسیار مهم است.

مزایای اورکلاک

به جای هزینه کردن زیاد برای قطعات سخت افزای قدرتمند شما می‌توانید با تهیه قطعه ای که قابلیت اورکلاک دارد تقریبا کارایی مشابه قطعات پرهزینه تر را از قطعه خود دریافت کنید. 

اورکلاک بر روی هارد HDD که عملکرد ضعیفتری نسبت به هارد اس اس دی دارد نیز کار می‌کند اما برای نتیجه بهتر و بهره گیری از افزایش سرعت چشمگیر، بهتر است که از هارد SSD استفاده کنید.

هنگام استفاده از برنامه های سنگینی همچون نرم افزار های تدوین ویدیو که سرعت سیستم شما را کاهش می‌دهند، اورکلاک می‌تواند به کمک شما بیاید و سرعت سیستم شما را برای کار با نرم افزار های سنگین افزایش دهد.

همچنین برای گیمر ها این قابلیت فراهم است که با اورکلاک سیستم خود می توانند فریم یا به اصطلاح FPS بیشتری بگیرند. لازم به ذکر است که اورکلاک بیشتر در سیستم های گیمینگ شایع می باشد.

معایب اورکلاک

یکی از اصلی ترین معایب اورکلاک بالا رفتن دما و در نتیجه کاهش عمر قطعات سخت افزاری است. برای اورکلاک اصلا به فن های عادی سیستم خود اتکا نکنید و سیستم خنک کننده حرفه ای تهیه کنید. سیستم های خنک کننده مایع بهترین پیشنهاد برای حفظ دمای سیستم و قطعات آن هستند که از لوله ها و مایع مخصوص برای خنک کردن سیستم استفاده می‌کند.

سیستم خنک کننده اورکلاک

اورکلاک کردن سیستم یک عملکرد معمولی نیست که به همه ی کاربران انجام آن پیشنهاد شود. در بسیاری از موارد شرکت های سازنده قطعات هنگامی که قطعات اورکلاک می‌شوند گارانتی آنها را باطل کرده و دیگر خدمات مربوط به آنها را به کاربران ارائه نمی‌دهد. اما اصلا نگران نباشید زیرا پی سی بلد با ارائه انواع خدمات کامپیوتری همراه شماست تا از بروز هرگونه مشکل برای سیستم شما جلوگیری کند و در صورت خرابی هریک از قطعات آن را برای شما در کمترین زمان ممکن با بالاترین کیفیت تعمیر کند.

امکان دارد که به دلیل عملکرد سنگین اورکلاک، صفحه نمایش سیستم سیاه شود. برای حل این مشکل باید به قسمت بایوس سیستم بروید و گزینه Load deafult system configure را بزنید که سیستم شما به تنظیمات قبل از اورکلاک برگردد. اما در صورتی که به بایوس سیستم خود دسترسی ندارید فقط کافی است که باتری بایوس که بر روی مادربورد سیستم شما قرار دارد را به مدت ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه خارج کنید و سپس بر روی جای خود قرار دهید تا تنظیمات سیستم دوباره به حالت پیش فرض برگردد.

اورکلاک پردازنده CPU

اورکلاک CPU

بسیاری از پردازنده ها قابلیت اورکلاک دارند اما حتما قبل از انجام آن از ساپورت کردن CPU سیستم خود از اورکلاک اطمینان حاصل نمایید. برخی از پردازنده ها که به اسم پردازنده قفل عرضه می‌شوند قابلیت اورکلاک ندارند. اورکلاک پردازنده به دو روش انجام می‌شود که شامل موارد زیر هستند:

  1. افزایش سرعت کلاک پایه
  2. افزایش ضریب کلاک پایه

برای تغییر این دو ویژگی باید به بایوس سیستم خود بروید و در تنظیمات آن مقدار دو مورد اشاره شده را تغییر دهید. قابل ذکر است که فرکانس پردازنده مساوی است با حاصل ضرب ضریب کلاک پایه در سرعت کلاک پایه پس حتما برای اورکلاک باید مقدار هر دو آیتم تغییر یابد.

اگر آشنایی کافی با بایوس سیستم ندارید می‌توانید با نصب نرم افزار، اورکلاک را بر روی سیستم خود انجام دهید. برخی از نرم افزار ها هستند که مخصوص اورکلاکینگ برای ویندوز و دیگر سیستم عامل ها ارائه شده اند که با نصب آنها اورکلاک بسیار ساده تر انجام می‌گیرد.

تست کارایی اورکلاک

پس از انجام عملیات اورکلاک برای تست وضعیت آن یک نرم افزار یا بازی سنگین را اجرا کنید سپس عملکرد و دمای پردازنده و سیستم را بررسی کنید. اگر مشکل خاصی هنگام اجرا ایجاد نشد و عملکرد سیستم عادی و قوی بود پس همه چیز درست کار می‌کند و اورکلاک به درستی نیز انجام شده است و نتیجه آن قابل مشاهده است. البته اگر دمای قطعاتی همچون پردازنده بالا بود باید سیستم خنک کنندگی قدرتمندتری را فراهم کنید. البته این مشکل با کاهش فرکانس پردازنده نیز قابل حل شدن است.

اورکلاک رم RAM

اورکلاک کردن رم در بخش بایوس و قسمت حافظه با تغییر متغییر ها قابل انجام است. البته رم در حالت کلی گرمای کمی تولید می‌کند و برای اورکلاک شدن نیاز چندانی به سیستم خنک کنندگی مجزا و قوی ندارد و در هر حالت نتیجه مثبتی را ارائه می‌دهد.

اورکلاک کارت گرافیک GPU

بسیاری از سیستم ها برای اجرای بازی های کامپیوتری نیاز به کارت گرافیک دارند. اورکلاک کردن پردازنده (CPU) بر روی اجرای بازی ها تاثیر بسیار ناچیزی دارد که در مواقعی حتی اعمال نیز نمی‌شود. از این رو گیمر ها که بازی های سنگین که نیاز به سخت افزار قدرتمند دارند و یا طراحانی که از نرم افزار های گرافیکی قدرتمند استفاده می‌کنند، به ارتقا کامپیوتر و یا اورکلاک کردن کارت گرافیک رو آورده اند.

برای اورکلاک کردن کارت گرافیک شما عزیزان می‌توانید از نرم افزار های مختلفی استفاده کنید. یکی از اصلی ترین نرم افزار ها GPU tweak است که برای کارت گرافیک های برند ASUS استفاده می‌شود. اورکلاک کارت گرافیک های MSI نیز با نرم افزار Afterburner قابل انجام است. لازم به ذکر است که قبل از اورکلاک کردن کارت گرافیک باید برند سازنده آن و نرم افزار مخصوص اورکلاک کردن GPU را بررسی کنید.

اورکلاک کارت گرافیک MSI

نرم افزار Afterburner

اورکلاک کارت گرافیک ASUS

نرم افزار GPU tweak

اورکلاک کنم یا نه ؟

اورکلاک کردن به دلیل وجود قطعات سخت افزاری قدرتمندتر نسبت به گذشته هم اکنون خطر چندانی ندارد و اگر هم داشته باشد به راحتی با راه حل های ساده ای که اشاره کردیم قابل حل است. در نهایت این عمل می‌تواند نسبت به سخت افزار شما و میزان مهارت شما در اورکلاک کردن قطعات نسبت به همدیگر نتیجه متفاوتی داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *