مانیتور چیست؟
مانیتور یکی از قطعات سخت افزاری است که اطلاعات تصویری بر روی آن نمایش داده میشود. در مانیتور های کامپیوتری اطلاعات از طریق کابل VGA یا هر نوع کابل دیگری از طریق کارت گرافیک به مانیتور انتقال داده میشود که این امر در نهایت باعث نمایش همان اطلاعات به صورت تصویر در نمایشگر میشود. مانیتور در لپ تاپ ها و کامپیوتر ها به دو صورت LCD یا Liquid Crystal display و LED یا Light-emiting diode وجود دارد.
هنگام خرید مانیتور اطلاعات مشخصی هستند که باید در نظر بگیرید که بتوانید در نهایت نمایشگر مناسب را انتخاب نمایید. از جمله این اطلاعات میتوان به تکنولوژی نمایش، نوع کابلی که در مانیتور برای انتقال داده استفاده میشود و قطر یا اندازه نمایشگر که اغلب مهمترین فاکتور برای خرید از نگاه کاربران است. البته موارد دیگری مانند میزان برق مصرفی یا Resolution نیز از فاکتور های اصلی مانیتور ها هستند.
تکنولوژی نمایش در مانیتور ها
با گذشت زمان تکنولوژی نمایش نیز در مانیتور ها پیشرفت چشمگیری داشته است. به صورتی که در ابتدا نمایشگر ها فقط قادر بودند چهار رنگ را با وضوح تصویر ۳۲۰ پیکسل افقی و ۲۰۰ پیکسل عمودی به نمایش در بیاورند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ساپورت نمایشگر ها از UXGA)Ultra Extended Graphics Array)، نمایشگر هایی وجود دارند که قادر به نمایش ۱۶/۸ میلیون رنگ با وضوح تصویر 1200*1600 پیکسل میباشند.
آداپتور UXGA داده را به صورت دیجیتال از واحد های فرستنده دریافت میکند و ابتدا در حافظه ویدیویی ذخیره میکند و سپس با تبدیل اطلاعات از دیجیتال به آنالوگ، سیگنال های آنالوگ را از طریق کابل VGA به مانیتور برای نمایش ارسال میکند.
محدوده قابل مشاهده مانیتور
دو پارامتر اصلی با عنوان های اندازه صفحه و ضریب نسبت برای اندازه نمایشگر مورد استفاده قرار میگیرند. اکثر مانیتور هایی که در کامپیوتر ها استفاده میشوند همانند تلویزیون ها دارای ضریب نسبت ۴ به ۳ هستند. در واقع معنی این نسبت این که نسبت پهنا به ارتفاع ۴ به ۳ است. اندازه صفحه نمایش یا همان قطر مانیتور نیز بر حسب اینچ اندازه گیری میشود و اندازه های رایج آن 15، ۱۷ و ۲۱ اینچ میباشند. البته این اندازه در نمایشگر های Notebook کمتر بوده و آنها در دامنه بین ۱۲ تا ۱۵ اینچ عرضه میشوند.
وضوح تصویر با اندازه نمایشگر رابطه مستقیم دارد. به این صورت که اگر یک تصویر در دو نمایشگر ۲۱ و ۱۵ اینچی با وضوح تصویر 480 * 640 نمایش داده شود کیفیت تصویر در مانیتور ۱۵ اینچی بیشتر خواهد بود. پس اگر وضوح تصویر برابر باشد در هر شرایطی تصویر در نمایشگر کوچکتر با کیفیت بیشتری نمایش داده میشود. پس برای بهره گیری بهتر از نمایشگر با ابعاد بزرگتر باید وضوح تصویر نیز افزایش یابد.
Resolution یا دقت تصویر نمایشگر ها
دقت یا رزولوشن نمایشگر به تعداد پیکسل های نمایشگر گفته میشود و یکی از مهمترین فاکتور هایی است که هر کاربری قبل از خرید مانیتور مورد نظر باید به آن توجه ویژه ای داشته باشد. با در کنار هم قرار گرفتن پیکسل ها تصویر تشکیل میشود و هر پیکسل کوچکترین بخش هر تصویر است. پیکسل ها در نمایشگر، در سطر و ستون، در کنار همدیگر قرار داده شده اند و دقت تصویر توسط تعداد آنها محاسبه میشود. برای مثال اگر نمایشگری داشته باشید که 1280 سطر و 1024 ستون داشته باشد به این معنی است که این مانیتور قادر به نمایش 1024 * 1280 پیکسل خواهد بود.
تکنولوژي CRT
اگر مانیتور دارای تکنولوژي CRT باشد به این معنی است که در این نمایشگر بازخوانی و بازنویسی بسیار سریع انجام میشود. اندازه CRT با هرتز مشخص میشود و برای تعداد دفعات بازخوانی و بازنویسی نمایش تصویر در یک ثانیه استفاده میشود. اگر نمایشگر دارای نرخ بازخوانی و بازنویسی ۷۲ باشد به این معنی است که کلیه پیکسل های این نمایشگر از بالا به پایین در هر ثانیه ۷۲ مرتبه بازخوانی و بازنویسی میشوند.
تکنولوژي CRT و نرخ آن اهمیت بسیار زیادی در تصویر نمایشگر دارد و هرچه نرخ آن در نمایشگر بیشتر باشد باعث نمایش تصاویر با کیفیت بالاتر و دقت بیشتر خواهد شد. ولی در مقابل اگر این نرخ پایین باشد باعث لرزش تصویر نمایشگر و به وجود آمدن بیماری های چشمی برای کاربر میشود. امروزه استفاده از مانیتور های LED و LCD بسیار بیشتر از مانیتور های قدیمی CRT است و وجود داشتن نرخ تازه سازی قدرتمندتر در این نمایشگر ها در این امر نقش بزرگی را ایفا میکند.
عمق رنگ
حالات متفاوت کارت گرافیک و ترکیب رنگ های مانیتور در نهایت باعث به وجود آمدن رنگ ها در نمایشگر میشوند. کارت گرافیکی که در حالت SVGA فعالیت میکند میتواند ۱۶۷۷۷۲۱۶ رنگ را نمایش دهد. در اینجا است که با عبارت عمق بیت آشنا خواهید شد. عمق بیت به معنی تعداد بیت های استفاده شده برای تشریح یک پیکسل است. برای مثال اگر از ۲۴ بیت برای تشریح یک پیکسل استفاده شود، برای هر یک از رنگهای اصلی آبی، قرمز و سبز که رنگ های اصلی تشکیل دهنده تصویر در نمایشگر هستند از ۸ بیت استفاده میشود.
هرچه تعداد بیت هایی که به هر یک از رنگ ها اختصاص داده میشود بیشتر باشد در نهایت باعث به وجود آمدن رنگ های بیشتر و تصویر باکیفیت بالاتر خواهد شد. عمق رنگ یکی از فاکتور هایی است که با پیشرفت تکنولوژي در نمایشگر های جدید عرضه شده نسبت به مانیتور های قدیمی تر پیشرفت چشمگیری داشته است.
مصرف انرژی مانیتور های مختلف
تکنولوژی استفاده شده در مانیتور ها تعیین کننده میزان مصرف انرژی آنها است. اگر نمایشگر با تکنولوژي CRT ساخته شده باشد از ۱۱۰ وات انرژی استفاده خواهد کرد. نمایشگر های LCD از ۳۰ تا ۴۰ وات انرژي مصرف میکنند. در یک کامپیوتر شخصی که نمایشگر CRT دارد نزدیک به ۸۰ درصد مصرف انرژي متعلق به مانیتور خواهد بود. به دلیل همین بالا بودن مصرف انرژی نمایشگر ها است که ایده خاموش شدن موقتی آنها در صورت استفاده نکردن به وجود آمده است.
تکنولوژي خاموش شدن صفحه نمایشگر در صورت استفاده نکردن از کامپیوتر بعد از مدت زمان مشخص و البته خاموش ماندن آن در صورت استفاده نکردن از ماوس و کیبورد میزان بسیار زیادی از انرژی را صرفه جویی ميکند. شما عزیزان میتوانید از خدمات تعمیر مانیتور پی سی بلد نیز برای تعمیر هرگونه نمایشگری استفاده نمایید.